Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie, które traktuję trochę jak deser. Można je porównać do naleśników z serem. Pyszne, kremowe, lekko słodkie, uzależniające :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4400
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4400
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
2 gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1/2 łyżki masła i smażymy pokrojoną gruszkę około minuty. Następnie zdejmujemy ją z ognia.
Ścieramy parmezan, orzechy włoskie siekamy na mniejsze cześci.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1/2 łyżki masła i smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu, aż stanie sie przeźroczysty.
Dolewamy wino i mieszamy, aż całkowicie odparuje.
Zaczynamy podlewanie bulionem. Ważne, by bulion trzymać w drugim naczyniu, na wolnym ogniu. Musi mieć cały czas tą samą temperaturę. To sprawi, że podczas wlewania bulionu nie będziemy obniżać temperatury naszego risotto. Dodajemy pierwsza chochlę bulionu. Powinien przykryć ryż. Mieszamy, ać całkowicie odparuje i czynność powtarzamy.
Gdy wlejemy już cały bulion a ryż będzie kleisty z zewnątrz dodajemy podsmażone wcześniej na maśle i oliwie 2 gruszki. Po 2-3 minutach dodajemy gorgonzolę.
Obieramy trzecią gruszkę, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do risotto. Dodanie trzeciej gruszki pod koniec sprawi, że danie będzie bardziej chrupiące.
Dodajemy również łyżkę zimnego masła, świeżo starty parmezan. Zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy.
Po nałożeniu na talerz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)