Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie, które traktuję trochę jak deser. Można je porównać do naleśników z serem. Pyszne, kremowe, lekko słodkie, uzależniające :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
2 gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1/2 łyżki masła i smażymy pokrojoną gruszkę około minuty. Następnie zdejmujemy ją z ognia.
Ścieramy parmezan, orzechy włoskie siekamy na mniejsze cześci.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1/2 łyżki masła i smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu, aż stanie sie przeźroczysty.
Dolewamy wino i mieszamy, aż całkowicie odparuje.
Zaczynamy podlewanie bulionem. Ważne, by bulion trzymać w drugim naczyniu, na wolnym ogniu. Musi mieć cały czas tą samą temperaturę. To sprawi, że podczas wlewania bulionu nie będziemy obniżać temperatury naszego risotto. Dodajemy pierwsza chochlę bulionu. Powinien przykryć ryż. Mieszamy, ać całkowicie odparuje i czynność powtarzamy.
Gdy wlejemy już cały bulion a ryż będzie kleisty z zewnątrz dodajemy podsmażone wcześniej na maśle i oliwie 2 gruszki. Po 2-3 minutach dodajemy gorgonzolę.
Obieramy trzecią gruszkę, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do risotto. Dodanie trzeciej gruszki pod koniec sprawi, że danie będzie bardziej chrupiące.
Dodajemy również łyżkę zimnego masła, świeżo starty parmezan. Zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy.
Po nałożeniu na talerz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)