Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu risotto grzybowe, idealne na piątkowy obiad lub kolację. Takie danie można śmiało zrobić z pieczarkami, chociaż dla mnie grzybki leśne są niezastąpione. Podgrzybki, które użyłam do przygotowania mojego dania zostały zebrane przeze mnie w zeszłym sezonie. Tamten rok był dla lasu wyjątkowo łaskawy, ciepłe i wilgotne powietrze idealnie sprzyjało wysypowi grzybów. W przeciągu kilku godzin zebraliśmy z bratem ponad 200 okazałych prawdziwków! (nie wliczając innych ,,pyrtków", m.in. podgrzybków, maślaków i kozaków :) ) Już nie mogę się doczekać tegorocznego sezonu na grzyby :))
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1290
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1727
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 117
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 526
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1290
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1727
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 117
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 526
Składniki
Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy ryż zmięknie, cedzimy go.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.
Do miski wrzucamy ugotowany ryż i polewamy go sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.