Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z kurczakiem i szpinakiem to danie pełne aromatu, kremowej konsystencji i wyrazistych smaków. Jest to klasyczne połączenie włoskiego risotto z dodatkiem soczystego kurczaka i świeżego szpinaku, które zachwyci podniebienia wielbicieli kuchni włoskiej. To aromatyczne i sycące danie będzie doskonałe na obiad lub kolację.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 220
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 220
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Filety pokroić na małe kawałki i dodać składniki na marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać odrobinę oliwy i wrzucić szpinak, mieszać i smażyć aż zmniejszy objętość, na koniec dodać przeciśnięte 3 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Gotowy szpinak przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z dodatkiem 2 łyżek masła. Na gorący tłuszcz wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, przewracając, do zrumienienia. Następnie na patelnię wsypać ryż, wymieszać i wlać 600 ml bulionu. Gotować ok. 20 minut aż ryż wchłonie bulion, można przykryć pokrywką. Po tym czasie wlać resztę bulionu i wino, wymieszać i gotować jeszcze przez 10-15 minut aż risotto zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę masła oraz szpinak, wymieszać i gotowe. Risotto przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki i tartym parmezanem. SMACZNEGO!!!