Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który często gości w mojej kuchni. Zielony groszek to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz A, K, E i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 104
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8679
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 104
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8679
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.
Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.
Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
Jeśli chcenie dodać większej głębi ziarnom ryżu, to przed dodaniem bulionu, zalejcie ryż lampką wytrawnego białego wina (ok. 120 - 150ml). Po odparowaniu alkoholu dopiero dolewajcie bulion. Nie dodawajcie też zbyt dużej ilości wina, aby nie zdominować nim smaku potrawy.