Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy to warzywo. I szukamy wciąż nowych doznań smakowych z jego udziałem… I oto kolejne. Po wypróbowaniu uważam, że można polecić je każdemu miłośnikowi szparagów. Satysfakcja gwarantowana.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1713
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8255
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252475
Polecam.
Odsłon: 1359
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1713
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8255
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252475
Polecam.
Odsłon: 1359
Składniki
Pierś z kurczaka po umyciu i oczyszczeniu kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Odstawiamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i odcinamy główki. Pozostałą część szparagów kroimy na nieduże kawałeczki (według uznania i upodobań). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy seler i cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy ryż, mieszamy. Kiedy ryż zacznie robić się lekko przezroczysty, dodajemy wino, mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie wino, po czym dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy.
Często mieszając, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty. Po czym wlewamy kolejną szklankę bulionu. Powtarzamy operację jeszcze raz. Wraz z ostatnią szklanką bulionu wrzucamy również pokrojone szparagi (bez główek) oraz przesmażonego kurczaka.
Mieszając doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ryż będzie prawie gotowy dodajemy szczyptę szafranu. Oczywiście mieszamy. W ostatniej fazie dodajemy starty żółty ser i łyżkę masła. Po chwili nasze risotto będzie miało kremową konsystencję. Wrzucamy główki szparagów. Podajemy.