Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 174

Uwielbiamy to warzywo. I szukamy wciąż nowych doznań smakowych z jego udziałem… I oto kolejne. Po wypróbowaniu uważam, że można polecić je każdemu miłośnikowi szparagów. Satysfakcja gwarantowana.

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu arborio
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
  • Około 100 gramów startego twardego żółtego sera
  • Łyżka masła
  • Szczypta szafranu
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka po umyciu i oczyszczeniu kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Odstawiamy.

  2. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i odcinamy główki. Pozostałą część szparagów kroimy na nieduże kawałeczki (według uznania i upodobań). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
    Cebulę, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy seler i cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy ryż, mieszamy. Kiedy ryż zacznie robić się lekko przezroczysty, dodajemy wino, mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie wino, po czym dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy.

  4. Często mieszając, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty. Po czym wlewamy kolejną szklankę bulionu. Powtarzamy operację jeszcze raz.
    Wraz z ostatnią szklanką bulionu wrzucamy również pokrojone szparagi (bez główek) oraz przesmażonego kurczaka.

  5. Mieszając doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ryż będzie prawie gotowy dodajemy szczyptę szafranu. Oczywiście mieszamy. W ostatniej fazie dodajemy starty żółty ser i łyżkę masła. Po chwili nasze risotto będzie miało kremową konsystencję.
    Wrzucamy główki szparagów. Podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń