Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki z suszonymi pomidorami to cudowne połączenie smaków, a jeszcze z dodatkiem szpinaku to przyjemność dla oka i podniebienia. Danie z letniego menu, które na pewno się uda i szybko zniknie z talerza :)
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9989
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9012
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6387
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9989
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9012
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6387
Składniki
Składniki na parmezan umieścić w blenderze. Miksować pulsacyjnie do uzyskania okruchów z orzechów. Trzeba pilnować, żeby nie zrobiło się masło :)
Oczyszczone kurki myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki małe zostawiamy w całości.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W szerokim garnku lub dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurki i smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Pomidory kroimy w paski i dodajemy razem z ryżem do kurek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając tak żeby ryż pokrył się masłem.
Wlewamy porcję bulionu (około 1/2 szklanki) dodajemy parmezan z nerkowców i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodajemy bulion, jak ryż go będzie wchłaniał. Gotujemy przez około 20 minut (trzeba sprawdzać twardość ryżu).
Na koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak się zblanszuje od temperatury dania nie trzeba dodatkowo gotować. Przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Smacznego!