Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 296

Szybkie, jednogarnkowe i pożywne danie dla całej rodziny :)

Składniki

  • cebula
  • pieczarki, 250g
  • ryż, 250g
  • ser żółty, 100g
  • woda w proporacjach 2,5 : 1 w stosunku do ryżu
  • olej
  • sól, pieprz, ewentualnie vegeta
  • opcjonalnie inne składniki wg uznania: groszek, fasola, kukurydza, kiełbasa, itp; u mnie soczewica
  • koncentrat pomidorowy, pół słoiczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroić, cebulę również (w większe kawałki).

  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, po chwili pieczarki. Chwilę poddusić.
    Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać, przyprawić do smaku i zagotować.
    Kiedy zawrze, wsypać przepłukany wcześniej ryż, zamieszać. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarło.
    W razie potrzeby dolewać wody.
    Kiedy ryż będzie ugotowany, dodać ewentualne pozostałe składniki (u mnie ugotowana osobno soczewica) i zamieszać

  3. Wyłączyć gaz i posypać startym serem żółtym.
    Przykryć i poczekać chwilę żeby wszystko razem 'doszło' i ser się rozpuścił.

  4. SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń