Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z pieczarkami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub gorącą kolację. Przygotowanie dania zamyka się w kilku prostych krokach i nie powinno trwać dłużej niż 30 minut. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 93
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 186
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 93
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 186
Składniki
Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.
Na dużą patelnie z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Do cebuli i pieczarek wsypujemy surowy ryż i podsmażamy go kilkanaście sekund, często mieszając. Po tym czasie stopniowo wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodajemy po wchłonięciu całego płynu przez ryż, cały czas mieszamy. Ryż powinien gotować się około 20 minut, w razie potrzeby risotto doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowane risotto zdejmujemy je z ognia, dodajemy starty parmezan lub grana padano i mieszamy. Gotowe danie podajmy z posiekaną natką pietruszki.