Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem

Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 469 Ocena: 10387

Dodano:

Odsłon: 833

Risotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości.

Składniki

  • 500g fileta z piersi indyka
  • 300g ryżu do risotto
  • 500g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100g twardego sera, u mnie cheddar
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem

Przygotowanie

  1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.

  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń