Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podróżuje dzisiaj po kuchni włoskiej i wpadłam na pomysł, aby klasyczne risotto połączyć z pieczarkami i polskim serem bursztyn. Życzę smacznego:)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30979
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3665
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5070
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30979
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3665
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5070
Składniki
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Zeszklić razem na maśle najpierw cebulę z czosnkiem, a później dodać do nich pieczarki i przełożyć do innego naczynia. Po podsmażeniu w to miejsce wsypać ryż i uprażyć przez jedną minutę cały czas mieszając. *Po podprażeniu ryż będzie strukturalnie zamknięty, a po podlewaniu bulionem miękki i kremowy, a nie rozgotowany. Po tym czasie ryż podlać białym winem i poczekać, aż odparuje. Można opcjonalnie dodać szafran. Podlewać stopniowo po jednej chochli bulionu, często mieszając. (Zawsze podlewać dopiero wtedy, gdy odparuje poprzednia porcja płynu). Na końcu dodać do niego podsmażony czosnek, cebulę i pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na koniec dodać połowę do risotto i wymieszać, aby się rozpuścił. Pozostałą częścią posypać dopiero risotto na talerzu. Smacznego!:)