Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 7. odcinku show Mateusza Gesslera "Para do gara. Ona mówi on gotuje" przedstawiono przepis na niebanalne risotto. W przepisie główną rolę odgrywały pieczone buraki, ich słodycz przełamał natomiast dodatek koziego sera, białego wina i parmezanu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4237
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4237
Składniki
Do przygotowania risotta będziemy potrzebować szerokiej i głębokiej patelni. Rozgrzewamy ją i roztapiamy na niej masło klarowane. Cebulkę szalotkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy surowy, niepłukany ryż i podsmażamy go około półtorej minuty. Po upływie tego czasu dolewamy wino i gotujemy kilka minut do odparowania alkoholu i zredukowania płynu do połowy objętości.
Do ryżu dodajemy gorący bulion połączony z zakwasem buraczanym. Gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy pokrojone w małą kosteczkę buraki. Całość dusimy, aż ryż zmięknie do pożądanej przez nas konsystencji. Na sam koniec dorzucamy zimne, nieklarowane masło, aby zagęściło danie oraz parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem oraz z opcją grzania góra i dół. Kozi ser kroimy na grube plastry (ok. 3 cm) i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Blachę z serem wkładamy do piekarnika i pieczemy kilka minut, aż ser uzyska złoty kolor.
Wszystkie składniki na tiul mieszamy razem za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Na suchą, rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę masy tiulowej i smażymy ją do momentu, aż przestanie bulgotać. Przerzucamy tiul na drugą stronę i podsmażamy chwilę.
W małym garnuszku rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Na metalowe sitko wrzucamy cebulę i zanurzamy ją w głębokim oleju. Prażymy, aż się zarumieni. Możemy również wrzucić pokrojoną cebulę bezpośrednio do oleju i wyłowić ją łyżką cedzakową. Tę samą czynność powtarzamy z kaparami.
W kolejnym kroku przygotowujemy sałatę sucrine. Sałatę przekrawamy wzdłuż i odrywamy listki od twardej końcówki. Listki układamy w misce i posypujemy je ziarnami granatu, prażoną cebulką i płatkami parmezanu. Przygotowujemy vinegret: sok z cytryny łączymy z oliwą, solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatę.
Popcorn z kaszy przygotowujemy podobnie jak cebulę i kapary. Na rozgrzany olej wsypujemy ziarenka kaszy i smażymy do momentu, aż zacznie strzelać i powstanie malutki popcorn. Wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej.
Przechodzimy do złożenia dania. Na talerzu układamy sałatę. Na niej formujemy za pomocą ringa okrągłą porcję risotto. Na risotto układamy krążek zapieczonego sera koziego. Całość dekorujemy chrupiącymi kaparami, popcornem i tiulem. Źródło: Para do gara. Ona mówi on gotuje/ Czwórka