Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie to wspomnienie jesiennych wypadów do lasu. Spokojnych rozmówi i wspaniałego czasu z rodziną.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99118
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99118
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Składniki
Oczyszczone grzyby krótko gotuję i odcedzam. Na patelni rozpuszczam masło, szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaję pokrojone grzyby i duszę ok. 15 minut, podlewając 50-80 ml bulionu.Mleko mieszam z mąką i odrobiną gorącego wywaru grzybowego. Wszystko wlewam do grzybów, doprawiam solą, pieprzem i po zagęszczeniu wyłączam. Na drugiej większej patelni rozpuszczam masło, dodaję przepłukany ryż, mieszam i czekam aż stanie się przezroczysty. Wlewam jedną łyżkę wazową bulionu, mieszam do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Wtedy wlewam kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolewam resztę i nadal mieszam. Przy drugiej porcji bulionu doprawiam czosnkiem i suszonym tymiankiem. Pod koniec dodaję odrobinę świeżego tymianku, doprawiam solą i pieprzem.
Risotto nakładam na talerze i polewam sosem grzybowym. Można też sos grzybowy przełożyć na patelnię z risotto, wymieszać i tak podawać.