Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 573

To danie to wspomnienie jesiennych wypadów do lasu. Spokojnych rozmówi i wspaniałego czasu z rodziną.

Składniki

  • ryż 1/2- 3/4 szklanki
  • bulion ok. 350-500 ml
  • 5-6 prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • świeży tymianek i suszony
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • mleko zagęszczone ok. 50 ml
  • 1 płaska łyżeczka mąki ryżowej
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone grzyby krótko gotuję i odcedzam.
    Na patelni rozpuszczam masło, szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaję pokrojone grzyby i duszę ok. 15 minut, podlewając 50-80 ml bulionu.Mleko mieszam z mąką i odrobiną gorącego wywaru grzybowego.
    Wszystko wlewam do grzybów, doprawiam solą, pieprzem i po zagęszczeniu wyłączam.

    Na drugiej większej patelni rozpuszczam masło, dodaję przepłukany ryż, mieszam i czekam aż stanie się przezroczysty.
    Wlewam jedną łyżkę wazową bulionu, mieszam do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Wtedy wlewam kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolewam resztę i nadal mieszam.
    Przy drugiej porcji bulionu doprawiam czosnkiem i suszonym tymiankiem.
    Pod koniec dodaję odrobinę świeżego tymianku, doprawiam solą i pieprzem.

  2. Risotto nakładam na talerze i polewam sosem grzybowym.
    Można też sos grzybowy przełożyć na patelnię z risotto, wymieszać i tak podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń