Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie to wspomnienie jesiennych wypadów do lasu. Spokojnych rozmówi i wspaniałego czasu z rodziną.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Oczyszczone grzyby krótko gotuję i odcedzam. Na patelni rozpuszczam masło, szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaję pokrojone grzyby i duszę ok. 15 minut, podlewając 50-80 ml bulionu.Mleko mieszam z mąką i odrobiną gorącego wywaru grzybowego. Wszystko wlewam do grzybów, doprawiam solą, pieprzem i po zagęszczeniu wyłączam. Na drugiej większej patelni rozpuszczam masło, dodaję przepłukany ryż, mieszam i czekam aż stanie się przezroczysty. Wlewam jedną łyżkę wazową bulionu, mieszam do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Wtedy wlewam kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolewam resztę i nadal mieszam. Przy drugiej porcji bulionu doprawiam czosnkiem i suszonym tymiankiem. Pod koniec dodaję odrobinę świeżego tymianku, doprawiam solą i pieprzem.
Risotto nakładam na talerze i polewam sosem grzybowym. Można też sos grzybowy przełożyć na patelnię z risotto, wymieszać i tak podawać.