Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na polskich stołach, zazwyczaj w piątki, podaje się rybę. Ja raczej od tego schematu odchodzę, jem kiedy chcę,a nie kiedy wypada. Najczęściej podaję w panierce, do tego ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Klasyk. Czasami od stereotypów trzeba uciec, choć nie koniecznie komuś musi smakować moja propozycja na inne, nietypowe połączenie cudownej ryby jakim jest czarniak. Poniżej lista składników i opis przygotowania tego zaskakującego dania.
Składniki
Na rozgrzanym maśle podsmażamy ryż przez 2-3 minuty. Dodajemy rabarbar i wino, dusimy przez kilka minut, cały czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Gdy alkohol odparuje, a rabarbar zacznie puszczać sok, stopniowo dodajemy bulionu (pamiętając o tym, by cały czas mieszać). Gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną porcję, aż do momentu, kiedy będzie al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy rybę. Kroimy ją na kawałki, mieszamy z lubczykiem i sokiem z cytryny.Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle. Podajemy z przygotowanym rabarbarowym risotto.