Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam to danie, bo dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Za każdym razem staram się stworzyć nowe połączenia, które zachwycą nasze kubki smakowe. To risotto jest wyjątkowe, niesamowicie aromatyczne oraz kremowe. Smak i aromat suszonych grzybów przeplata wyraźna nuta wędzonego boczku oraz lekko pikantna nuta parmezanu. Wszystko łączy kremowa śmietanka. Polecam Wam gorąco to połączenie. Ja jestem nim oczarowana :)
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3292
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 229
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5400
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5034
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3292
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 229
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5400
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5034
Składniki
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i gotujemy w bulionie na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a z pozostałego bulionu grzybowego odlewamy 700 ml.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojony boczek. Gdy ten zacznie się wytapiać, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ziarenka ryżu wchłoną cały tłuszcz. Dalej dodajemy ugotowane grzyby i podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
Risotto przygotowałam na bulionie drobiowym. Do jego przygotowania możecie wykorzystać także rosół wołowy.
Risotto świetnie smakuje z dodatkiem świeżego majeranku. Możemy posypać je także tymiankiem lub natką pietruszki.