Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie w kilka chwil - risotto. Można je przygotować na tysiące sposobów, ale zawsze bazę stanowi dobry ryż, świeże masło i najlepszy domowy bulion. Kremowe risotto z suszonymi pomidorami fajnie komponuje się z aromatyczną, grillowaną piersią kurczaka.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Risotto: Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę szalotki. Zarumienić. Do cebuli wsypać suchy ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego bulionu. Każdą kolejną chochelkę bulionu dodać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni. Bulion dolewać do czasu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski pomidory oraz starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i (opcjonalnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego, białego wina.