Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom risotto z truskawkami nie jest daniem słodkim, tylko zupełnie zwyczajnym włoskim risottem. Na bulionie warzywnym, z cebulką i serem grana padano lub parmezanem. I takie risotto wcale nie jest bardziej słodkie niż to przygotowane z dojrzałymi w słońcu pomidorami albo z marchewką czy z młodym buraczkiem. Więc nie bój się, tylko spróbuj koniecznie! Aha, do truskawek, jak wiadomo, świetnie pasuje szampan. Wszyscy chyba słyszeli o truskawkach z szampanem, a niektórzy nawet ich próbowali! Więc podczas gotowania postanowiłam podkręcić risotto z truskawkami dodatkiem wina z bąbelkami. Nie miałam w domu szampana, a zatem postawiłam na prosecco. Dzięki temu wyszło nawet bardziej włosko i bardzo smacznie.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1163
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1163
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Bulion zagotuj i pozostaw w rondelku na najmniejszym ogniu, aby cały czas był gorący.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na biało, mieszając od czasu do czasu. Lepiej, żeby się nie zrumieniła, ale jak się zdarzy, to nie będzie tragedii.
Teraz dodaj opłukany ryż arborio. Całość podsmażaj jeszcze przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
Dodaj 2 chochelki wrzącego bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką.
Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu,
dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając.
W połowie czasu gotowania, czyli mniej więcej po 10 minutach, wrzuć do rondla truskawki. Moje były malutkie, jak to pod koniec sezonu, a większe należy pokroić na ćwiartki.
Wymieszaj i dodaj kolejną porcję bulionu, a następnie powtarzaj to aż do zużycia całego płynu.
Po wyczerpaniu bulionu (co powinno zająć około 18-20 minut) do risotto z truskawkami dodaj prosecco lub białe wino. Znów gotuj tak długo, aż cały płyn się wchłonie.
Gdy wino zniknie – dodaj masło i mieszaj potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Wyłącz palnik.
Pod koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i ewentualnie solą, a następnie dodaj tarty ser parmezan lub inny podobny.
Wymieszaj dokładnie potrawę i przykryj garnek, ponieważ risotto z truskawkami, podobnie jak każde risotto, musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.
Gotową potrawę wyłóż na talerze i posyp dla ozdoby kilkoma pokrojonymi truskawkami. Obok połóż sałatę, bo surówka musi być! Jako pierwsze danie wystarczy dla 4 osób, a jako główny posiłek – prawdopodobnie dla 3.
W naszej dwuosobowej rodzinie zostaje trochę risotta na dojedzenie później, w porze kolacji. Risotto z truskawkami całkiem dobrze smakuje na zimno. I jest jedną z propozycji, jak podać truskawki w daniu wytrawnym. A to przecież nie dla wszystkich jest oczywiste.
Smacznego!