Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z zielonym groszkiem

Risotto z zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21303

Dodano:

Odsłon: 759

Cześć kochani! Dzisiaj miałam wyjątkowo pyszny obiadek – może kogoś zainspiruję :) Przygotowałam risotto z zielonym groszkiem – skorzystałam z groszku firmy Bonduelle. Zrobiłam je na białym winie i dodałam tarty ser owczy przywieziony z Podhala. Do tego drobiowe kotleciki – usmażyłam je wczoraj, ale w takiej ilości, że kilka zostało też na dzisiejszy obiad – wystarczyło podgrzać.

Składniki

  • szklanka ryżu arborio
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego sera typu oscypek (myślę, że żółty ser również będzie pasował)
  • 1 puszka zielonego groszku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z zielonym groszkiem

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuszczam masło. Wrzucam posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję ryż. Mieszam go z cebulą i podsmażam, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy dodaję chochelkę bulionu – bulion wlewam w odstępach chochelkami i za każdym razem czekam, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu wlewam wino.

  2. Gdy ryż jest już miękki i gęsty (ziarenka powinny wydzielić charakterystyczny klej) wrzucam tarty ser (odrobinę zostawiam do posypania po wierzchu), można dodać jeszcze łyżeczkę masła. Wsypuję odsączony groszek zielony, mieszam i próbuję. Teraz pora aby risotto doprawić – tradycyjnie sól, pieprz, może być też kurkuma … według własnego smaku, jednak moje danie nie wymagało zbyt wielu przypraw, bulion w którym ryż się gotował był mocno aromatyczny …

  3. Risotto podałam w głębszym talerzu, gorące, posypane jeszcze wiórkami oscypka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń