Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Dzisiaj miałam wyjątkowo pyszny obiadek – może kogoś zainspiruję :) Przygotowałam risotto z zielonym groszkiem – skorzystałam z groszku firmy Bonduelle. Zrobiłam je na białym winie i dodałam tarty ser owczy przywieziony z Podhala. Do tego drobiowe kotleciki – usmażyłam je wczoraj, ale w takiej ilości, że kilka zostało też na dzisiejszy obiad – wystarczyło podgrzać.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2125
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1238
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32615
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2125
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1238
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32615
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Składniki
Na dużej patelni rozpuszczam masło. Wrzucam posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję ryż. Mieszam go z cebulą i podsmażam, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy dodaję chochelkę bulionu – bulion wlewam w odstępach chochelkami i za każdym razem czekam, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu wlewam wino.
Gdy ryż jest już miękki i gęsty (ziarenka powinny wydzielić charakterystyczny klej) wrzucam tarty ser (odrobinę zostawiam do posypania po wierzchu), można dodać jeszcze łyżeczkę masła. Wsypuję odsączony groszek zielony, mieszam i próbuję. Teraz pora aby risotto doprawić – tradycyjnie sól, pieprz, może być też kurkuma … według własnego smaku, jednak moje danie nie wymagało zbyt wielu przypraw, bulion w którym ryż się gotował był mocno aromatyczny …
Risotto podałam w głębszym talerzu, gorące, posypane jeszcze wiórkami oscypka.