Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11970
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4405
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11970
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Składniki
Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę łodygi kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy wszytko mieszając, aż każde ziarenko ryżu pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi.
Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce). Smacznego ;)