Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne!
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 82
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 82
Składniki
Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę łodygi kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy wszytko mieszając, aż każde ziarenko ryżu pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi.
Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce). Smacznego ;)