Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre risotto to to o kremowej, aksamitnej konsystencji, którego przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Sezon na szparagi w pełni, więc warto przygotować takie pyszne danie z nimi w roli głównej.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1124
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 475
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1124
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 475
Składniki
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Szparagi (wraz z końcówkami) ugotować w 1 litrze osolonej wody, al dente ok. 3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z oliwą. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć chwilę do zeszklenia. Wsypać suchy ryż i mieszając przesmażyć do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i nabierze lekko przeźroczystego koloru. Wlać wino i gotować chwilę do odparowania alkoholu. Stopniowo dodawać po chochelce wody ze szparagów i mieszając gotować na wolnym ogniu. Kolejną chochelkę dodawać dopiero, gdy ryż wchłonie dodany wcześniej płyn. Pod koniec gotowania dodać śmietanę, łyżkę zimnego masła, starty ser i szparagi. Całość doprawić solą, pieprzem i krótko podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem dodatkowo posypać startym serem.
Rady: Aby wywar ze szparagów był intensywniejszy możecie dodać odłamane końcówki z większej ilości szparagów (np. te wcześniej zamrożone). Jeśli używacie bulionu, warto, aby był on łagodny i nie zdominował smaku dania - nie nada się tutaj wywar z kostki czy vegeta z wodą ;) Do risotto nie musicie dodawać wina, ale jeśli robicie wg przepisu, użyjcie tego, które podalibyście do wypicia podczas posiłku, czyli dobrej jakości ;) Konieczni użyjcie ryżu dedykowanego do risotto, to właśnie zawarta w nim skrobia sprawia, że risotto jest kremowe i aksamitne. Śmietanę możecie zastąpić dwoma łyżkami sera mascapone.