Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla was mój kolejny pomysł na obiad myślę że wam się spodoba tym bardziej jeżeli macie już dość np. kotletów z piersi kurczaka, mój pomysł to " robaczki " z fileta kurczaka
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1353
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2943
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1031
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1806
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1353
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2943
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1031
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1806
Składniki
Na początek przygotować fileta z piersi kurczaka przeciąć go na chudsze części i dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowane mięso pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka oraz pieprzem cytrynowym który zmiękczy mięso i będzie bardziej kruche wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać aby przyprawy objęły wszystkie paski z mięsa i odstawić na dwadzieścia minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy można także od razu przygotować
Gdy mięso odstało w przyprawach swój czas wtedy przygotować jajka, wbić całe do salaterki dodać mleko i roztrzepać za pomocą widelca. Na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni może być trochę więcej, gdy już jest lekko rozgrzany paski mięsa w przyprawach zanurzać w przygotowanym jajku następnie obtoczyć w bułce tartej i układać w małych odstępach na patelni smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na talerzu, w trakcie smażenia olej się pieni ale to w niczym nie przeszkadza, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ panierka będzie się odklejać od mięsa
Tak przygotowane robaczki z fileta z piersi kurczaka podałam z ziemniakami oraz swojskimi grzybami marynowanymi opieńkami, można podać kto z czym ma ochotę. Sprawdzą się idealnie jako przekąska z przyjaciółmi a nawet fajne rozwiązanie dla dzieci. Są bardzo szybkie w wykonaniu co nie wspomnę jak szybko znikają. Porcja podana w składnikach wystarczyła na trzy osoby ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników