Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 881 Ocena: 9786

Dodano:

Odsłon: 1144

Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 torebka ryżu ugotowanego
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 10 dag sera żółtego
  • 520 g sosu meksykańskiego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.

  2. Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.
    Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa.

  3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.

  4. Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy liście kapusty na górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada.

  5. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .

  6. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim
    Gotowe.. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 października Wspaniały przepis! Bardzo mi się podoba i już zjadam oczami! Z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 października Fajny i apetyczny pomysł. I mniej pracochłonny niż pojedyncze gołąbki:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń