Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 305
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 305
Składniki
Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli i pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos. Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta i sos to przepyszne kompletne śląskie danie.