Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańskie roladki z cukinii, z pysznym nadzieniem z ricottą, zapiekane w sosie pomidorowym to zdrowsza i lżejsza opcja klasycznej lasagne. Zapiekanka świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też rodzinną kolację.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Składniki
Dopraw passatę solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnku granulowanego oraz włoskiej przyprawy. Jeśli używasz pomidorów z puszki lub tych z krzaka, pokrój je (surowe pomidory pozbaw skórki i twardych części) i gotuj w garnku przez ok. 30 minut, aby powstał sos. Dopraw tak samo jakbyś używał passaty.
Umyj cukinię, pokrój w długie plastry, połóż płasko na dużym talerzu, wyłożonym ręcznikiem kuchennym, posyp solą i odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak i podsmaż, aż zmniejszy swoją objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie lekko ostudź. Możesz też użyć mrożonego szpinaku. W misce rozgnieć widelcem ricottę, dodaj podsmażony szpinak, jajko, drobno starty parmezan, dopraw szczyptą przyprawy włoskiej, solą i pieprzem, a następnie dokładnie połącz.
Na dnie naczynia żaroodpornego (wymiary ok. 22x25 cm) nalej chochelkę pomidorowego sosu i rozprowadź. Rozłóż plastry cukinii na płasko, na końcowy fragment nakładaj łyżkę farszu i zwijaj każdą roladkę, następnie układaj w foremce z sosem. Jeśli masz już ułożone wszystkie roladki, wylej do naczynia resztę sosu, przykryj pokrywą i wstaw do piecza nagrzanego do 180-200°C na 25-30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem roladek, możesz otworzyć pokrywę i piec danie odkryte, by cukinia ładnie się przypiekła. Danie podawaj gorące.