Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańskie roladki z cukinii, z pysznym nadzieniem z ricottą, zapiekane w sosie pomidorowym to zdrowsza i lżejsza opcja klasycznej lasagne. Zapiekanka świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też rodzinną kolację.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1296
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1296
Składniki
Dopraw passatę solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnku granulowanego oraz włoskiej przyprawy. Jeśli używasz pomidorów z puszki lub tych z krzaka, pokrój je (surowe pomidory pozbaw skórki i twardych części) i gotuj w garnku przez ok. 30 minut, aby powstał sos. Dopraw tak samo jakbyś używał passaty.
Umyj cukinię, pokrój w długie plastry, połóż płasko na dużym talerzu, wyłożonym ręcznikiem kuchennym, posyp solą i odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak i podsmaż, aż zmniejszy swoją objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie lekko ostudź. Możesz też użyć mrożonego szpinaku. W misce rozgnieć widelcem ricottę, dodaj podsmażony szpinak, jajko, drobno starty parmezan, dopraw szczyptą przyprawy włoskiej, solą i pieprzem, a następnie dokładnie połącz.
Na dnie naczynia żaroodpornego (wymiary ok. 22x25 cm) nalej chochelkę pomidorowego sosu i rozprowadź. Rozłóż plastry cukinii na płasko, na końcowy fragment nakładaj łyżkę farszu i zwijaj każdą roladkę, następnie układaj w foremce z sosem. Jeśli masz już ułożone wszystkie roladki, wylej do naczynia resztę sosu, przykryj pokrywą i wstaw do piecza nagrzanego do 180-200°C na 25-30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem roladek, możesz otworzyć pokrywę i piec danie odkryte, by cukinia ładnie się przypiekła. Danie podawaj gorące.