Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne mięsko indycze z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Składniki
Mięso indycze solimy, posypujemy pieprzem, układamy na nim kilka ząbków czosnku (8 sztuk) i odstawiamy na noc do lodówki. Na każdy plasterek słoniny kładziemy po jednym przekrojonym na pół ząbku czosnku. Słoninę również odstawiamy na noc do lodówki, aby przeszła zapachem czosnku. Farsz: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory wyjmujemy z zalewy, kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z fetą, łyżeczką zalewy spod pomidorów, bazylią oraz rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem. Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na, w miarę możliwości, równy płat. Następnie mięso smarujemy farszem, na który układamy czosnek pozostały z obłożenia surowego mięsa. Tak przygotowany filet zwijamy w roladę, układamy na nim plasterki słoniny, po czym obwiązujemy sznurkiem jak szynkę do peklowania. Całość obsmażamy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki zalewy spod pomidorów, wrzucamy czosnek, którym obkładaliśmy plasterki słoniny. Następnie przekładamy obsmażoną roladę. Naczynie wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Mięso pieczemy pod przykryciem przez godzinę, może troszkę dłużej. Pod koniec pieczenia obniżamy nieco temperaturę.
W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy ser, posiekaną cebulę, pokrojone pomidory, bazylię. Wlewamy 2- 3 łyżki wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dolewamy resztę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Miękkie warzywa blendujemy, ponownie podgrzewamy i zagęszczamy zawiesiną z mąki*. *Do małego garnuszka dajemy mąkę i dwie łyżki wody, mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny, którą następnie wlewamy do sosu. Sos energicznie mieszamy, gotujemy 2- 3 minuty na wolnym ogniu, doprawiamy pieprzem mielonym.
Upieczone mięso pozbawiamy sznurka, kroimy w plastry, podajemy z sosem, ziemniakami i ulubionymi warzywami, u mnie były to buraczki na ciepło.
Smacznego.