Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i aromatyczna rolada nadziewana szpinakiem. Danie składa się z zaledwie kilku składników i nie jest tak trudne, jak się wydaje. Jedyną wymaganą umiejętnością jest tzw. cięcie motylkowe, aby z nierównego kawałka piersi uzyskać w miarę płaski kawałek mięsa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 160° C (góra/dół). Rozlozyc piers z indyka, odciac kawalek fileta i inne kawalki wokól krawedzi do nadzienia. Wykorzystac do tego ok. 1/4 miesa. Odciete kawalki pokroic w gruba kostke. Umyc i osuszyc szpinak, a szczypiorek drobno posiekac. Kawalki miesa wlozyc do blendera, dodac smietane, sól, pieprz, galke muszkatolowa i mala garsc kawalków lodu. Zimno nadaje miesnej masie odpowiednia konsystencje.
Do miesa dodac szpinak i szczypiorek oraz wedlug uznania skórke z cytryny i odrobine chili. Wlac wino porto i zmiksowac skladniki na gladki farsz.
Piers z indyka naciac poziomo od srodka do zewnatrz, tuz przed brzegiem i rozlozyc (tzw. ciecie motylkowe). Powtarzac w innych miejscach, az powstanie wiekszy, plaski kawalek. Przykryc powierzchnie folia spozywcza i splaszczyc ja na grubosc ok. 1-1,5 cm specjalnym plaskim narzedziem do platerowania lub np. garnkiem z grubym dnem. Nie uzywac mlotka do miesa z wyrzlobiona powierzchnia.
Plaski plat miesa posmarowac farszem i zwinac w rolade. Spiac sznurkiem kuchennym w odleglosci około 4-5 cm i doprawic sola i pieprzem.
W odpowiednio duzym naczyniu zaroodpornym rozgrzac tluszcz roslinny. Wlozyc rolade i obsmazyc calosc na zloty kolor. Dodac cebule pokrojona w kostke, bulion, rozmaryn, tymianek i liscie laurowe. Garnek przykryc pokrywka i piec pieczen w piekarniku przez ok. 45-60 minut. Temperatura nadzienia i miesa powinna wynosić 70-80° C. Gotowa pieczen wyjac z garnka i trzymac w cieple. Bulion z pieczenia przelac przez sito i wybrac cebule. Bulion i cebule wlozyc do garnka i za pomoca recznego blendera zmiksowac ze smietana i zimnym maslem.W razie potrzeby dodac wiecej wina porto i przypraw.
Usunac sznurek kuchenny z pieczeni. Rolade pokroic i podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.