Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-04-2025
Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu.
Składniki
Rozkrój pierś z indyka wzdłuż na pół. Nie rozkrawaj jej jednak do końca – tylko tak, by można rozłożyć ją jak książkę. Po rozłożeniu przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem tak, by powstał prostokątny płat mięsa o grubości około 1 cm.
Oprósz mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Obierz i posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej na patelni trochę oliwy. Krótko podsmaż na niej czosnek i nim zbrązowieje, dołóż na patelnię szpinak (jeśli nie był myty, wcześniej opłucz go i osusz na durszlaku). Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając – aż z liści szpinaku odparuje woda.
Pokrój w kostkę pomidory suszone. Pokrusz ser. Wymieszaj ze szpinakiem.
Przełóż szpinak na płat mięsa i rozprowadź, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zawiń mięso (dość ciasno) w roladę, kończąc na wolnym marginesie.
Przygotowaną roladę owiń nicią kuchenną. Możesz też owinąć ją szczelnie plastrami szynki lub boczku (wówczas nie potrzebujesz nici).
Ułóż roladę w naczyniu żaroodpornym z natłuszczonym dnem. Z wierzchu posmaruj ją oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu rolady odczekaj z jej rozkrojeniem, aż chwilę przestygnie. Podawaj w plastrach – na gorąco lub na zimno.