Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku w sosie z pieczenia. Do tego ziemniaki i sałatka. Świetny obiad gotowy.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 271
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy na roladę. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, gorczycę i wędzoną paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką wewnętrzną stronę rolady. Roladę ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią i zawijamy ciasno folią spożywczą " na cukierek". Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przystępujemy do pieczenia karkówki. Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy roladę, uprzednio rozwiniętą z folii, na rumiano, ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją do brytfanny, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladę szklanką wody i i pieczemy pod przykryciem około godziny w temperaturze 200 °C . Następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 °C, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy roladę w piecu jeszcze około 20 minut.
Wyciągamy karkówkę z brytfanny, zdejmujemy z niej nici i odstawiamy pod przykryciem na bok. W tym czasie zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej w 1/2 szklanki zimnej wody. Wkładamy karkówkę poporcjowaną do sosu, aby się podgrzała.
W czasie, gdy piecze się karkówka, obieramy ziemniaki. Przekrawamy je na połówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię, na rozgrzane masło i rumienimy.
Rukolę wykładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli. Sałatkę polewamy sosem z oleju, cytryny, soli i cukru. Obiad gotowy!