Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsne rolady zdobią nasze stoły na uroczystych przyjęciach i rodzinnych obiadach. Kojarzą się z potrawami wyszukanymi i skomplikowanymi, choć tak naprawdę w ich wykonaniu nie ma najmniejszej trudności, a farsz możesz przygotować z bardzo prostych produktów. Tym razem prezentujemy wam roladę z mięsa mielonego, nadziewaną brokułami. Potrawę podawaj na ciepło, w towarzystwie gotowanych ziemniaków i sosu lub na zimno jako pożywna przystawka.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 518
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 518
Składniki
Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odsącz i ostudź. Mrożonego brokuła nie musisz gotować. Ostudzony brokuł rozdrobnij na okruszki (najlepiej posiekaj ostrym nożem), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane 1 jajko, bułkę tartą, dopraw solą i czarnym pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszaj łyżką.
W misce wymieszaj mielone mięso z 2 jajkami, mąką, drobno posiekaną cebulką, solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Najlepiej wyrób mięso ręką, aby masa była naprawdę dobrze wymieszana.
Na czarnej blasze z piekarnika wyłóż arkusz papieru do pieczenia i na całej jej powierzchni rozsmaruj mięsną masę. Zaczynając od dłuższego boku zacznij wykładać masę brokułową (zacznij ok. 2 cm od krawędzi) i także rozsmaruj. Zacznij zawijać roladę zaczynając od boku z farszem brokułowym. Zawijając pomagaj sobie arkuszem papieru do pieczenia. W zawiniętej roladzie zamknij boki, aby farsz nie wypadał ze środka. Na koniec rozpuść masło i nasmaruj nimi dłonie. Posmaruj nimi roladę, formując jej bardziej zwarty kształt. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch rolady zbyt mocno się przypieka, zmień funkcję piekarnika na dolne pieczenie lub przykryj mięso arkuszem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu wyjmij roladę, pozwól ostygnąć przez jakieś 5-7 minut i podawaj. Do krojenia użyj ostrego noża.