Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa śląska rolada to wołowe mięso. Ja czasem robię ją z kurczaka a czasem z karczku i są równie smaczne. Tym razem zamiast boczku i kiełbaski rozgościły się w niej frankfuterki
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Od fileta musimy odkroić tzw.polędwiczki. Następnie filet rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą na cienki płat. Każdy płat oprószamy pieprzem, smarujemy łyżeczką musztardy oraz rozkładamy posiekaną w kostkę cebulę ( jak ją posiekamy to rozdzielamy na cztery rolady )Na koniec układamy od szerszej strony po jednym frankfuterku i po kawałku ogórka ( również dzielimy go na cztery części ) Zwijamy oczywiście od szerszej strony i spinamy szpilkami lub jak ktoś woli owijamy nicią. Filet z kurczaka żeby ułatwić sobie rozbijanie możemy rozciąć wzdłuż na pół jednak nie do końca, po czym go rozłożyć i wtedy łatwiej nam się go roztłucze.
Każdą roladę posypujemy słodką papryką i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy wodą dodajemy kostkę mięsną i dusimy około 30minut. Mięso z kurczaka szybciutko mięknie. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz usuwamy szpilki a powstały wywar jeżeli jest go mało podlewamy wodą i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Kostkę mięsną lepiej dodać jedną gdyż i ogórki kiszone i frankfuterki są na tyle słone że mimo woli można przedobrzyć. Zawsze lepiej doprawić na końcu jeżeli jest taka potrzeba. Zanurzamy nasze rolady w sosiku i już.Teraz już tylko kluski i kapusta:-)))