Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladka z kurczaka "ala" po śląsku

Roladka z kurczaka ala po śląsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1622

Dodano:

Odsłon: 4283

Prawdziwa śląska rolada to wołowe mięso. Ja czasem robię ją z kurczaka a czasem z karczku i są równie smaczne. Tym razem zamiast boczku i kiełbaski rozgościły się w niej frankfuterki

Składniki

  • Filet z kurczaka 4szt
  • Frankfuterki 4szt
  • Ogórek kiszony 1średni
  • Musztarda 4małe łyżeczki
  • Cebula
  • Pieprz, papryka słodka w proszku, wegeta
  • Olej do podsmażenia, mąka do zagęszczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladka z kurczaka "ala" po śląsku

Przygotowanie

  1. Od fileta musimy odkroić tzw.polędwiczki. Następnie filet rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą na cienki płat. Każdy płat oprószamy pieprzem, smarujemy łyżeczką musztardy oraz rozkładamy posiekaną w kostkę cebulę ( jak ją posiekamy to rozdzielamy na cztery rolady )Na koniec układamy od szerszej strony po jednym frankfuterku i po kawałku ogórka ( również dzielimy go na cztery części ) Zwijamy oczywiście od szerszej strony i spinamy szpilkami lub jak ktoś woli owijamy nicią.
    Filet z kurczaka żeby ułatwić sobie rozbijanie możemy rozciąć wzdłuż na pół jednak nie do końca, po czym go rozłożyć i wtedy łatwiej nam się go roztłucze.

  2. Każdą roladę posypujemy słodką papryką i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy wodą dodajemy kostkę mięsną i dusimy około 30minut. Mięso z kurczaka szybciutko mięknie.
    Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz usuwamy szpilki a powstały wywar jeżeli jest go mało podlewamy wodą i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Kostkę mięsną lepiej dodać jedną gdyż i ogórki kiszone i frankfuterki są na tyle słone że mimo woli można przedobrzyć. Zawsze lepiej doprawić na końcu jeżeli jest taka potrzeba. Zanurzamy nasze rolady w sosiku i już.Teraz już tylko kluski i kapusta:-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 stycznia 2014 taka rolada też jest smaczna i szybciej się ją robi, niż te tradycyjne śląskie!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 stycznia 2014 Pyszny, szybki obiadek, a nadzienie z frankfurterek dodaje smaczku tym roladom :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń