Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-05-2016
Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2183
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2183
Składniki
Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.
Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę. * Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.
Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej. * Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.
Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor. * Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.
Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.
Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym. Znikają błyskawicznie, dlatego świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska. Życzę smacznego! :)