Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Przepis dnia 2016-05-18
Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27087

Dodano:

Odsłon: 21785

Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 0,5 małej cukinii
  • kilka plastrów mozzarelli
  • kilka plastrów szynki długodojrzewajacej (np. parmeńskiej)
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 0,5 szklanki bulionu
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.

  2. Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę.

    * Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.

  3. Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej.

    * Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.

  4. Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor.

    * Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.

  5. Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  6. Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.

  7. Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym.

    Znikają błyskawicznie, dlatego świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń