Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie powstało z inspiracji przepisem znalezionym w gazecie. Jednak zmieniłam w nim składniki nadzienia, dodałam od siebie pyszny sos i powstało danie idealne na letni obiad. Dodatek oliwek, suszonych pomidorów i bazylii powoduje, że danie śmiało można zaliczyć do kuchni włoskiej. Robi się szybko, smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda. Czego chcieć więcej? :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Piersi z kurczaka po umyciu i ususzeniu rozbijam na cienkie płaty. Aby mięsa nie porozrywać najlepiej robić to przez folię spożywczą. Płaty z każdej strony doprawiam solą i pieprzem. Mozzarellę kroję w grubszą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki a z gałązek bazylii odrywam listki. Ser, oliwki, suszone pomidory, bazylię miksuję blenderem na jednolitą pastę. Można doprawić pieprzem. Nie trzeba solić bo składniki są już wystarczająco słone. Na mięsie smaruję pastę i zawijam w roladki. Roladki wiążę białą bawełnianą nicią. Trochę pasty zostawiam do sosu (wystarczy łyżka lub dwie).
Roladki obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Po obsmażeniu zbieram pozostałą oliwę z patelni żeby sos nie był zbyt tłusty. Usmażone roladki zalewam wodą do ok 1/3 wysokości i duszę pod przykryciem obracając od czasu do czasu ok 15 minut. Po tym czasie dolewam wino i duszę bez przykrycia aż płyn zredukuje się do pożądanej ilości sosu. Teraz wyjmuję roladki, z których ściągam nici. Do pozostałego na patelni płynu dodaję śmietankę oraz pozostałą pastę i dokładnie mieszam aż składniki połączą się razem. Sos gotuję ok.2-3 minut aż zgęstnieje. Roladki podaję polane sosem.