Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz pierogi, ale nie masz czasu na ich żmudne klejenie? Pokochasz roladki leniuchy, czyli pierogi, których nie trzeba pracowicie formować. Możesz zrobić je z farszem mięsnym lub warzywnym.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7423
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 642
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 97
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7423
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 642
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 97
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Składniki
Połącz w misce mąkę z gorącą wodą, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę. Umyj pieczarki i posiekaj. Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj ser żółty.
Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, a po chwili marchewkę i cukinię. Smaż do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj warzywa z ugotowaną kaszą i startym serem.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając część powierzchni wolną. Zawiń ciasto z farszem w rulon tak, by na koniec owinąć go ciastem bez farszu. Pokrój rulon na jednakowej wielkości kawałki.
Krótko obsmaż roladki na maśle (po obu końcach), po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 30 minut. W połowie tego czasu obróć roladki na drugą stronę.