Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz pierogi, ale nie masz czasu na ich żmudne klejenie? Pokochasz roladki leniuchy, czyli pierogi, których nie trzeba pracowicie formować. Możesz zrobić je z farszem mięsnym lub warzywnym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 477
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 815
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 477
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 815
Składniki
Połącz w misce mąkę z gorącą wodą, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę. Umyj pieczarki i posiekaj. Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj ser żółty.
Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, a po chwili marchewkę i cukinię. Smaż do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj warzywa z ugotowaną kaszą i startym serem.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając część powierzchni wolną. Zawiń ciasto z farszem w rulon tak, by na koniec owinąć go ciastem bez farszu. Pokrój rulon na jednakowej wielkości kawałki.
Krótko obsmaż roladki na maśle (po obu końcach), po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 30 minut. W połowie tego czasu obróć roladki na drugą stronę.