Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-09-2024
Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z duszonej papryki i sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99222
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1159
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13850
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99222
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1159
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13850
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki oleju, wytapiamy na nim boczek na rumiano. Następnie podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.
Na każdy kotlet kładziemy dobrą łyżkę nadzienia. Zwijamy ciasno roladkę i obtaczamy ją w mące.
Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy.
Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką gotowe!