Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych. Ich środek wypełnia ser mozzarella, suszone pomidory i natka pietruszki. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek oraz musztarda francuska.
Roladki w policzkach wieprzowych
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g policzków wieprzowych w plastrach
- 100 g sera mozzarella
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g policzków wieprzowych w plastrach
- 100 g sera mozzarella
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą francuską.
Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella*. Na jednym końcu układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz natkę pietruszki, a następnie zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami policzków wieprzowych, a boki spinamy wykałaczkami. * Możecie użyć także innego rodzaju sera np. gouda.
Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).
Roladki możemy podać w klasycznym zestawieniu obiadowym lub z dodatkiem lekkich sosów.
Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, jogurtowy lub tzatziki.
Przepis w Waszym wykonaniu (9)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2166
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7635
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1348
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2166
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7635
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1348
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g policzków wieprzowych w plastrach
- 100 g sera mozzarella
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą francuską.
Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella*. Na jednym końcu układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz natkę pietruszki, a następnie zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami policzków wieprzowych, a boki spinamy wykałaczkami. * Możecie użyć także innego rodzaju sera np. gouda.
Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).
Roladki możemy podać w klasycznym zestawieniu obiadowym lub z dodatkiem lekkich sosów.
Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, jogurtowy lub tzatziki.