Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wieprzowe z boczkiem, w sosie żurawinowo-cebulowym

Przepis dnia 2013-07-04
Roladki wieprzowe z boczkiem, w sosie żurawinowo-cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 2548

Roladki wieprzowe nadziane boczkiem, podane na słodkim sosie żurawinowym, z dodatkiem pomarańczy...

Składniki

  • 400g schabu wieprzowego - 3 plastry
  • boczek 3-4 plastry na roladkę
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki żurawiny do mięs ze słoika
  • 100ml soku pomarańczowego
  • sól, pieprz, cząber, czosnek, olej rzepakowy/oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron.
    Boczek smażymy na odrobinie oleju, następnie układamy na schabie.
    Zawijamy w roladkę, nacieramy czosnkiem i cząbrem.
    Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię.
    Dusimy na oleju aż zmięknie.
    Następnie dodajemy suszoną żurawinę i tą ze słoika, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
    Gdy sos zgęstnieje, dodajemy sok pomarańczowy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
    Roladkę kroimy w plastry, i układamy na sosie.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 lipca 2013 Wyborne, eleganckie danie, zabieram do książki. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń