Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wołowe

Roladki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 878 Ocena: 16872

Dodano:

Odsłon: 5709

Tradycyjne polskie danie

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny (zrazowa dolna)
  • 50 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka mąki
  • smalec
  • ogórek konserwowy
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Roladki wołowe

Przygotowanie

  1. Mięso starannie opłukałem pod bieżącą zimną wodą. Pokroiłem na cztery plastry , lekko rozbiłem zwilżonym wodą tłuczkiem.
    Każdy plaster mięsa natarłem solą , oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem , posmarowałem musztardą i koncentratem pomidorowym.
    Cebulę obrałem , umyłem , pokroiłem w piórka. Boczek pokroiłem w plasterki. Na rozbitych płatach wołowiny ułożyłem plasterki boczku , pokrojoną cebulę , czosnek. Zwinąłem ciasno związałem nitką , zrumieniłem na smalcu.
    Podlałem wodą , udusiłem do miękkości ok. 40 minut. Wyjąłem roladki. Do sosu dodałem wymieszaną mąkę z przegotowaną wodą , zagotowałem dodałem śmietanę . Ponownie włożyłem roladki , dusiłem ok. 5 minut. Przed podaniem zdjąłem nitkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 lipca 2014 z koncentratem jeszcze nigdy nie robilam, ciekawy pomysl.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 05 lipca 2014 bardzo fajny pomysł z koncentratem, będę tak robić nastepną razą :))) piękna fota ! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 lipca 2014 a jaka to jest wołowina,że zrazowa to wiem, ale dolna:)))) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń