Do góry

Dania główne Przepis na:

roladki z bakłażana (involtini di melanzane)

Przepis dnia 2020-06-20
roladki z bakłażana (involtini di melanzane)

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 228

Uwielbiam bakłażana, a w tym wydaniu jest wyjątkowo pyszny. Dzięki Jolka!!!!!!

Składniki

  • bakłażan - 3 szt.
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - pół szklanki
  • mozzarella -250 g
  • parmezan - 60 g
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • bułka tarta - pół szklanki
  • bazylia - 1 pęczek
  • oliwa do smażenia
  • orzeszki piniowe - 50 g
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
roladki z bakłażana (involtini di melanzane)

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości około pół centymetra. Każdy plaster obtoczyć w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Smażyć na rozgrzanej oliwie 2 minuty z każdej strony. Usunąć nadmiar tłuszczu, kładąc usmażone bakłażany na papierowym ręczniku.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory z puszki, sól i pieprz. Chwilę razem poddusić. Połowę sosu wyłożyć do naczynia, w którym będą zapiekane bakłażany.

  3. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o oczkach małych. Mozzarellę wymieszać z płową ilości parmezanu, dodać odrobinę soli i pieprzu.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  5. Połowę listków bazylii posiekać, resztę pozostawić w całości. Na plastry bakłażana nakładać 1-2 listki bazylii i po łyżce nadzienia serowego, zrolować. Układać roladki w naczyniu do zapiekania, polać resztą sosu pomidorowego.

  6. Bułkę tartą połączyć z resztą parmezanu, orzeszkami piniowymi i posiekaną bazylią. Mieszanką posypać roladki.

  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

  8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń