Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wykwintne danie z cukinii
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12426
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13361
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12426
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13361
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Składniki
Cukinię kroimy w cienkie plastry (0.5 do 1 cm). Smarujemy oliwą. Podsmażamy na patelni dość mocno (na mocny, złoty kolor). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser mozzarella, suszone pomidory oraz oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy żółtko, szczyptę ziół śródziemnomorskich. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Na przygotowanych plastrach cukinii układamy porcję przygotowanego farszu. Zwijamy w roladkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez 2 -3 minuty. Zalewamy przecierem pomidorowym. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy oregano i szczyptę cynamonu. Podlewamy czerwonym winem. Smażymy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pod koniec dodajemy 2 łyżki masła. Podsmażamy jeszcze chwilę, aby masło dobrze się rozprowadziło.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu. Układamy roladki dość ciasno, obok siebie. Zalewamy pozostałą częścią sosu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.