Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wykwintne danie z cukinii
Polecam.
Odsłon: 380
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1591
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1937
Polecam.
Odsłon: 380
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1591
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1937
Składniki
Cukinię kroimy w cienkie plastry (0.5 do 1 cm). Smarujemy oliwą. Podsmażamy na patelni dość mocno (na mocny, złoty kolor). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser mozzarella, suszone pomidory oraz oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy żółtko, szczyptę ziół śródziemnomorskich. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Na przygotowanych plastrach cukinii układamy porcję przygotowanego farszu. Zwijamy w roladkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez 2 -3 minuty. Zalewamy przecierem pomidorowym. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy oregano i szczyptę cynamonu. Podlewamy czerwonym winem. Smażymy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pod koniec dodajemy 2 łyżki masła. Podsmażamy jeszcze chwilę, aby masło dobrze się rozprowadziło.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu. Układamy roladki dość ciasno, obok siebie. Zalewamy pozostałą częścią sosu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.