Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z cukinii na nutę śródziemnomorską

Roladki z cukinii na nutę śródziemnomorską

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 147

Proste i wykwintne danie z cukinii

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • Mięso mielone, wieprzowe - 40 dag
  • Cebula - 2 szt.
  • Ząbek czosnku
  • Ser mozzarella - 1 opakowanie
  • Suszone pomidory - 10 szt.
  • Oliwki zielone - 20 szt.
  • Wino czerwone - 1/2 szklanki
  • Żółtko jajka
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Cynamon
  • Zioła śródziemnomorskie
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Przecier pomidorowy - 500 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w cienkie plastry (0.5 do 1 cm). Smarujemy oliwą. Podsmażamy na patelni dość mocno (na mocny, złoty kolor). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser mozzarella, suszone pomidory oraz oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy żółtko, szczyptę ziół śródziemnomorskich. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

  2. Na przygotowanych plastrach cukinii układamy porcję przygotowanego farszu. Zwijamy w roladkę.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez 2 -3 minuty. Zalewamy przecierem pomidorowym. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy oregano i szczyptę cynamonu. Podlewamy czerwonym winem. Smażymy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pod koniec dodajemy 2 łyżki masła. Podsmażamy jeszcze chwilę, aby masło dobrze się rozprowadziło.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu. Układamy roladki dość ciasno, obok siebie. Zalewamy pozostałą częścią sosu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń