Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami.

Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 94

Roladki drobiowe to kolejna propozycja na obiad. Z dodatkiem szparagów na które jest teraz sezon smakują przepysznie. A dodatkowo polane sosem zrobionym z sera pleśniowego. Brzmi cudownie prawda? Tak właśnie też smakuje Takie danie na pewno zaskoczy waszych gości i domowników. Na przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu. Potrzebujemy tylko 30 min piec nasze roladki w piekarniku. Zapraszam

Składniki

  • Filet drobiowy 5 szt
  • Szparagi 5 szt
  • Pomidory suszone 100 g
  • Ser żółty 60 g
  • Boczek pakowany w plastrach 200 g
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Ser gorgonzola 150 g
  • Curry 2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. Zaczynam od przygotowania mięsa. Filety myjemy i dokładnie przesuszamy na ręczniku papierowym. Następnie każdy z nich nacinamy z boku tworząc głębszą kieszonkę. Filety przekładamy do miski, dodajemy curry, kurkumę oraz odrobinę oleju. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok.

  2. W między czasie przygotowujemy resztę składników. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki a szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.

  3. Gdy wszystko mam już gotowe możemy zabrać się za nadziewanie fileta. Do kieszonki wkładamy jednego szparaga, ser żółty oraz suszonego pomidora. Nacięcie kurczaka łączymy wykałaczką ( będzie nam się lepiej trzymać, tylko pamiętajcie aby ją wyjąć przed podaniem ) a całą roladę owijamy plastrami boczku ( u mnie wyszło po 4 plastry na każdą roladę ). Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do góry. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( 25 minut z przykrytym naczyniem, ostatnie 5 minut bez przykrywki)

  4. W czasie gdy roladki się pieką my przygotujemy sos z sera pleśniowego. Do małego garnka wlewamy śmietanę 30% i zagotowujemy. Następnie dodajemy ser pleśniowy oraz sos sojowy. Mieszamy do momenty rozpuszczenia się sera i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń