Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami
Przepis dnia: 19-05-2013

Pomysł na elegancki obiad.
Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami
Składniki
- piersi z indyka 4 plastry
- FETA, 1 kostka
- suszone pomidory 1/2 słoika 300 g
- ziołowa przyprawa do grila 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól
- pieprz
- roszponka 1/2 opakowania
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- ocet winny czerwony 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- ryż biały 2 woreczki
Składniki
- piersi z indyka 4 plastry
- FETA, 1 kostka
- suszone pomidory 1/2 słoika 300 g
- ziołowa przyprawa do grila 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól
- pieprz
- roszponka 1/2 opakowania
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- ocet winny czerwony 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- ryż biały 2 woreczki

Etapy przygotowania
Roladki: Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Sałata: Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ocet winny z czerowonych winogron oraz cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W między czasie ugotować biały ryż.
Sposób podania: Na talerz wyłożyć roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz - utworzy się ładny stożek.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 73

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1095

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 751
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 73

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1095

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 751



Składniki
- piersi z indyka 4 plastry
- FETA, 1 kostka
- suszone pomidory 1/2 słoika 300 g
- ziołowa przyprawa do grila 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól
- pieprz
- roszponka 1/2 opakowania
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- ocet winny czerwony 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- ryż biały 2 woreczki
Roladki: Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Sałata: Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ocet winny z czerowonych winogron oraz cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W między czasie ugotować biały ryż.
Sposób podania: Na talerz wyłożyć roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz - utworzy się ładny stożek.
Pyszne ciasto.