Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-05-2013
Pomysł na elegancki obiad.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 478
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 584
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 860
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 259
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 478
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 584
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 860
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 259
Składniki
Roladki: Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Sałata: Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ocet winny z czerowonych winogron oraz cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W między czasie ugotować biały ryż.
Sposób podania: Na talerz wyłożyć roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz - utworzy się ładny stożek.