Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione rolady to te z wieprzowiny a dokładniej z karkówki. Odrobina tłuszczyku doskonale komponuje się z ostrą musztardą, którą smaruję rolady od środka a składniki farszu: ogórek kiszony, chleb, wędzony boczek i cebula wspaniale dopełniają całości. Przygotowanie rolad jest trochę pracochłonne ale efekt finalny to prawdziwy raj dla podniebienia:)
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2310
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3795
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2310
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3795
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Składniki
Plastry karkówki /ok. 1,5-2 cm grubości/ rozbijamy przez folię starając się by nie zrobić w płacie mięsa dziury. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 min. W tym czasie przygotowujemy resztę produktów: ogórki kiszone kroimy wzdłuż na cztery części boczek wędzony parzony i cebulę/1 szt/ w słupki. Również chleb kroimy w słupki ale staramy się wybierać kawałki z skórką / bo sam miąższ w czasie smażenia może się rozpaść i powstanie papka/. Plastry karkówki smarujemy z jednej strony ostrą musztardą /ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 kotlet/, układamy kawałki cebuli, boczku, ogórka i chleba /jeśli kotlety są duże możemy układać po kilka kawałków/, ściśle zwijamy w roladę i spinamy igłą do mięsa, wykałaczką lub związujemy nitką. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę kroimy w kostkę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy obsmażone rolady , podlewamy bulionem / u mnie był to bulion warzywny z kostki/ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy do miękkości - u mnie to było 25 min.