Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 588 Ocena: 4600

Dodano:

Odsłon: 743

Moje ulubione rolady to te z wieprzowiny a dokładniej z karkówki. Odrobina tłuszczyku doskonale komponuje się z ostrą musztardą, którą smaruję rolady od środka a składniki farszu: ogórek kiszony, chleb, wędzony boczek i cebula wspaniale dopełniają całości. Przygotowanie rolad jest trochę pracochłonne ale efekt finalny to prawdziwy raj dla podniebienia:)

Składniki

  • plastry karkówki 6 szt
  • ogórek kiszony 3 szt
  • boczek wędzony parzony 30 dag
  • cebula 2 szt duże
  • chleb 2 kromki
  • musztarda pikantna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bulion 200 ml
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Roladki z karkówki

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki /ok. 1,5-2 cm grubości/ rozbijamy przez folię starając się by nie zrobić w płacie mięsa dziury. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 min. W tym czasie przygotowujemy resztę produktów: ogórki kiszone kroimy wzdłuż na cztery części boczek wędzony parzony i cebulę/1 szt/ w słupki. Również chleb kroimy w słupki ale staramy się wybierać kawałki z skórką / bo sam miąższ w czasie smażenia może się rozpaść i powstanie papka/.
    Plastry karkówki smarujemy z jednej strony ostrą musztardą /ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 kotlet/, układamy kawałki cebuli, boczku, ogórka i chleba /jeśli kotlety są duże możemy układać po kilka kawałków/, ściśle zwijamy w roladę i spinamy igłą do mięsa, wykałaczką lub związujemy nitką.
    Obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
    Cebulę kroimy w kostkę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy obsmażone rolady , podlewamy bulionem / u mnie był to bulion warzywny z kostki/ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy do miękkości - u mnie to było 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń