Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-06-2023
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarza :-) Roladki z kurczaka z masłem ziołowo-czosnkowym i serem, do tego kopytka i rewelacyjna surówka z młodej kapusty. Roladki są szybkie w przygotowaniu, a powstały sos jest naprawdę przepyszny. Polecam :-)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6931
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5198
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6931
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5198
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
Składniki
ROLADKI Z KURCZAKA: Filety przekroić wzdłuż na pół na dwa kotlety, żeby było ich w sumie 4. Mięso rozbić tłuczkiem i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Koperek z pietruszką mocno posiekać. Masło dokładnie wymieszać z ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować masłem, posypać tartym serem i zwinąć w roladę, spiąć wykałaczki lub nitką. Rolady smażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano, następnie wlać szklankę wody, nałożyć pokrywę i dusić jeszcze ok. 30 minut do miękkości. Powstały sos zblendować, można go zagęścić mąką i wlać odrobinę śmietany kremówki.
SURÓWKA: Kapustę drobno poszatkować, dodać trochę więcej soli, wymieszać i mocno wyciskać ją rękami, aż zacznie puszczać sok, odstawić na 15 minut, następnie dodać ocet i jeszcze ewentualnie doprawić solą. Na koniec dodać siekane zioła, wymieszać i jeszcze odstawić, aż reszta obiadu będzie gotowa. Surówka jest rewelacyjna, naprawdę polecam.
KOPYTKA: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do szerszej miski. Zostawić do wystudzenia. Następnie ziemniaki w misce ugnieść i wygładzić łyżką, podzielić je na 4 części, jedną część odłożyć na bok ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę. Całość dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Na blacie podsypanym mąką formować ruloniki z ciasta i kroić je w poprzek nożem na kawałki długości ok. 3-4 cm. Kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu ok. 2 minuty od wypłynięcia.