Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48033

Dodano:

Odsłon: 17816

Jeśli znudziły Wam się zwykłe roladki, zachęcamy do spróbowania tych pyszności.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy razem z cebulą. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Każdą z czterech części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 10 mm. Na wierzch dajemy ser i pieczarki. Mięso zawijamy w roladki, smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy (przy pomocy trzepaczki z kulką), wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie. Cały czas mieszając zagotowujemy. Sosem polewamy roladki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń