Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50907

Dodano:

Odsłon: 11484

Mielone w innej postaci. Pyszne połączenie łopatki ,kiszonej kapusty i pieczarek uzupełnione sosem powstałym podczas duszenia.

Składniki

  • Farsz:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • liść laurowy
  • maggi
  • pieprz
  • Mielone:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • jajko
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • mąka
  • sól ,pieprz
  • Sos:
  • duża cebula
  • 700 ml bulionu wołowego
  • łyżeczka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • mielona czerwona papryka
  • sól ,pieprz
  • Dodatkowo:
  • pęczek szczypiorku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy ,zalewamy wodą ,dodajemy liść laurowy i dusimy do miękkości (nadmiar płynu redukujemy).
    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy kapustę i smażymy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy maggą i pieprzem.

    Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i bułką tartą (masa ma być zwarta). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 części rozwałkowujemy ,między folią spożywczą ,mniej więcej na grubość 5 mm.

    Na wierzch rozwałkowanej masy rozsmarowujemy farsz ,zawijamy roladki i oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

    Cebule siekamy i na niewielkiej ilości masła szklimy ją i oprószamy mąką. Zalewamy ciepłym bulionem ,zagotowujemy razem z zielem angielskim (później je wyławiamy). Sos miksujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną papryką ,wkładamy do niego roladki i dusimy na wolnym ogniu 20-25 min. Przed podaniem roladki polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 marca 2015 Przepyszne i cudowne roladki! Tylko zajadać :) A z tyłu widzę jeszcze kochane buraczki... ;D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń