Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-04-2024
Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po świętach? Z rostbefu lub podobnej wędliny robię roladki nadziewane tuńczykiem i anchois, do tego sałatka z selera i carpaccio z pomarańczy. Szybkie i bardzo smaczne danie.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1100
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1136
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1100
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1136
Składniki
Obrac selera, pokroic w plastry o grubosci ok. 1 cm, blanszowac we wrzacej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Wlorzyc na chwile do lodowatej wody, nastepnie pokroic w slupki. Obrac pomarancze i pokroic w bardzo cienkie plasterki. Zebrac sok. Sok wymieszac z oliwa, syropem klonowym i octem. Dressingiem polac kawalki selera i odstawic na ok. 30 minut. Doprawic pieprzem.
Odlac troche oleju z tunczyka. Tunczyka rozgniesc widelcem, szalotke obrac i pokroic w bardzo drobna kostke, anchois równiez pokroic bardzo drobno. Wymieszac tunczyka, szalotke, anchois, majonez, serek smietankowy i polowe natki pietruszki. Doprawic sola. Ostroznie rozlozyc plastry rostbefu. Na kazdy plaster nalozyc 1 lyzkę kremu z tuńczyka i zwinac. Przechowywac w lodówce do momentu podania. Ulozyc pomarancze na talerzach, na wierzchu rozlozyc salatke z selera a obok ulozyc roladki z rostbefu. Posypac pozostala natka pietruszki i orzechami wloskimi. Jesli mamy jeszcze sos z pieczonego rostbefu, polac nim roladki.