Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48060

Dodano:

Odsłon: 60831

Chcecie zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie? Polecamy ten przepis.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (po 200 g)
  • kulka mozzarelli
  • 8 plastrów szynki prosciutto
  • 200 g świeżego szpinaku
  • szparagi białe z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól ziołowa
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą ziołową. Odparowujemy.
    Filety z kurczaka cienko rozbijamy. Na każdy kotlet rozsmarowujemy szpinak ,dajemy kawałek mozzarelli (1/4 kulki) ,dajemy po 2 szparagi z zalewy i zwijamy roladki (tak by boki były zamknięte). Oprószamy solą i pieprzem. Każdą roladkę owijamy w dwa plastry szynki ,obtaczamy najpierw w mące ,następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony i przekładamy na blaszkę (zakrywamy folią aluminiową). Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń