Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste i kruche zrazy ze schabu na wspaniały obiad dla całej rodziny i na spotkania towarzyskie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22867
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4812
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22867
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4812
Składniki
Myjemy wycięte ze schabu kotlety, odsączamy z wody. Następnie każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Solimy i posypujemy pieprzwm z jednej strony, gdzie będziemy układać nadzienie. Kiszone ogórki, boczek kroimy na paski. Cebulę w średnią kostkę. Na plastrze schabu rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy sarebskiej. Następnie na rozbitym mięsie układamy po kilka paseczków ogórka, boczku i cebulę. Starannie kotlet zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami mięsa. Gotowe roladki spinamy szpilkami do rolad lub obwiązujemy sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia. W rondlu na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażamy rolady ze wszystkich stron. Smażymy bez przykrycia, do odparowania soków, które puściło mięso. Resztki sosu powinny się mocno zrumienić. Następnie dodajemy bulion. Rondel przykrywamy i dusić na wolnym ogniu do miękkości rolad, około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniamy płyn w miarę jego ubywania. Gotowe rolady wyjmujemy z rondla i przygotowujemy sos. Scieramy do sosu na najmniejszych oczkach surowego ziemniaka i zalewamy bulionem. Tak zagęszczony sos, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki spowrotem wkładamy do sosu i gotujemy ok. 2 minuty. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami i polanym sosem.