Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady śląskie z farszem z indyka

Rolady śląskie z farszem z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 668

Dodano:

Odsłon: 1182

Rolady śląskie /zrazy zawijane/ to "święta" potrawa dla Ślązaków, obowiązkowa w każdą niedzielę. Ja troszkę ją odmieniłam dodając do farszu mięso z indyka. Farszu zrobiłam trochę więcej bo był mi potrzebny do następnej potrawy - Ziemniaki z farszem na wierzchu. Tu podam ilość potrzebną do rolad.

Składniki

  • mięso wołowe 6-8 plastrów
  • mięso z piersi z indyka (może być wieprzowe) 30 dag
  • ogórki kiszone 5 sztuk
  • boczek wędzony 1/2 kg
  • kiełbasa śląska 2 szt
  • cebula 2 szt
  • musztarda 3 łyżki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt.
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki jogurtu gęstego ( ew. śmietany) do zabielenia sosu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolady śląskie z farszem z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe - plastry rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć pieprzem i posmarować musztardą. NIE SOLIĆ.

  2. Mięso z indyka, kiełbasę, cebulę i ogórki zmielić w maszynce.

  3. Farsz nakładać na rozbite plastry wołowiny i wiązać sznurkiem.

  4. Rolady obsmażyć na patelni, przełożyć do większego garnka, podlać wodą i dusić do miękkości. Po ugotowaniu posolić do smaku, zagęścić sos mąką i zabielić dobrym gęstym jogurtem. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą - przepisy na mojej stronie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń