Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady z szynki wieprzowej

Rolady z szynki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 684

Kruche, delikatne i wyjątkowo smaczne rolady. Najbardziej smakują z ziemniakami lub kopytkami.

Składniki

  • Szynka wieprzowa około 0,8 kg
  • Cebula biała duża 2 szt.
  • Ogórki kiszone średniej wielkości 3 szt.
  • Musztarda około 5 łyżeczek
  • Ziele angielskie 4 kulki
  • Liście laurowe 4 szt.
  • Papryka słodka suszona 1 łyżeczka lub pasta paprykowa 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia 4 łyżki
  • Kiełbasa około 100 g – opcjonalnie
  • Wędzony boczek mały kawałek – opcjonalnie
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Białe nici bawełniane lub wykałaczki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolady z szynki wieprzowej

Przygotowanie

  1. Ogórki oraz obraną cebulę pokroić w niedużą kostkę.

  2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.

  3. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 8 plastrów, z których każdy rozbić cienko tłuczkiem do mięsa.

  4. Każdy plaster mięsa oprószyć z jednej strony solą oraz pieprzem, następnie na każdym rozsmarować po około pół łyżeczki musztardy.

  5. Na każdy plaster nałożyć po łyżeczce cebuli, ogórków kiszonych oraz opcjonalnie po około pół łyżeczki boczku i kiełbasy. Jeżeli składniki nadzienia nie zostaną wykorzystane w całości, niewykorzystaną część należy dorzucić do sosu w kolejnych etapach.

  6. Następnie każdy plaster zwinąć ciasno w roladę i owinąć dookoła kilka razy nićmi lub spiąć wykałaczkami.

  7. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim pozostałą cebulę.

  8. W rondlu z cebulą ułożyć rolady, dodać pozostałe składniki nadzienia oraz pastę paprykową lub paprykę suszoną i dusić pod przykryciem przez około 90 minut.

  9. Rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i rozwinąć z nici lub usunąć z nich wykałaczki.

  10. Do sosu dodać około 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia.

  11. Mąkę pszenną rozprowadzić w około 1/3 szklanki wody, a następnie wlać do gotującego się sosu. Dokładnie rozmieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty.

  12. Sos doprawić według uznania solą, pieprzem i ewentualnie musztardą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń