Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne i wyjątkowo smaczne rolady. Najbardziej smakują z ziemniakami lub kopytkami.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2662
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102203
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6541
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2662
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102203
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6541
Składniki
Ogórki oraz obraną cebulę pokroić w niedużą kostkę.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 8 plastrów, z których każdy rozbić cienko tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster mięsa oprószyć z jednej strony solą oraz pieprzem, następnie na każdym rozsmarować po około pół łyżeczki musztardy.
Na każdy plaster nałożyć po łyżeczce cebuli, ogórków kiszonych oraz opcjonalnie po około pół łyżeczki boczku i kiełbasy. Jeżeli składniki nadzienia nie zostaną wykorzystane w całości, niewykorzystaną część należy dorzucić do sosu w kolejnych etapach.
Następnie każdy plaster zwinąć ciasno w roladę i owinąć dookoła kilka razy nićmi lub spiąć wykałaczkami.
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim pozostałą cebulę.
W rondlu z cebulą ułożyć rolady, dodać pozostałe składniki nadzienia oraz pastę paprykową lub paprykę suszoną i dusić pod przykryciem przez około 90 minut.
Rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i rozwinąć z nici lub usunąć z nich wykałaczki.
Do sosu dodać około 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia.
Mąkę pszenną rozprowadzić w około 1/3 szklanki wody, a następnie wlać do gotującego się sosu. Dokładnie rozmieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty.
Sos doprawić według uznania solą, pieprzem i ewentualnie musztardą.