Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne i wyjątkowo smaczne rolady. Najbardziej smakują z ziemniakami lub kopytkami.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1642
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1157
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 475
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1642
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1157
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 475
Składniki
Ogórki oraz obraną cebulę pokroić w niedużą kostkę.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 8 plastrów, z których każdy rozbić cienko tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster mięsa oprószyć z jednej strony solą oraz pieprzem, następnie na każdym rozsmarować po około pół łyżeczki musztardy.
Na każdy plaster nałożyć po łyżeczce cebuli, ogórków kiszonych oraz opcjonalnie po około pół łyżeczki boczku i kiełbasy. Jeżeli składniki nadzienia nie zostaną wykorzystane w całości, niewykorzystaną część należy dorzucić do sosu w kolejnych etapach.
Następnie każdy plaster zwinąć ciasno w roladę i owinąć dookoła kilka razy nićmi lub spiąć wykałaczkami.
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim pozostałą cebulę.
W rondlu z cebulą ułożyć rolady, dodać pozostałe składniki nadzienia oraz pastę paprykową lub paprykę suszoną i dusić pod przykryciem przez około 90 minut.
Rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i rozwinąć z nici lub usunąć z nich wykałaczki.
Do sosu dodać około 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia.
Mąkę pszenną rozprowadzić w około 1/3 szklanki wody, a następnie wlać do gotującego się sosu. Dokładnie rozmieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty.
Sos doprawić według uznania solą, pieprzem i ewentualnie musztardą.