Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, krucha i aromatyczna rolowana karkówka z nadzieniem na obiad, biesiady i spotkania towarzyskie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6411
Składniki
Karkówkę, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinamy na książkę do uzyskania jednolitego płatu mięsa. Cebulę kroimy w piórka i parzymy krótko w gotującej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i studzimy. Płat karkówki nacieramy przyprawami i posypujemy ziołami. Powierzchnię obkładamy równomiernie zblanszowaną cebulą. Następnie roladę z karkówki ściśle zwijamy w rulon i obwiązujemy kilka razy sznurkiem wędzarniczym, aby się nam nie rozeszła w trakcie podsmażania. Nacieramy również zewnętrzną stronę rolady, przyprawami.
Sos: Warzywa czyścimy, myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. W odpowiedniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej i opiekamy ostro z każdej strony nasz mięsny rulon. Wyjmujemy i odstawiamy. Następnie kilka minut podsmażamy pieczarki i wyjmujemy. Odstawiamy na bok. Warzywa, pomidory, wkładamy do naczynia gdzie było mięso i pieczarki, dusimy kilka minut, dodajemy gałązki ziół. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub brytfankę, przekładamy warzywa z ziołami. Teraz na górę układamy nasze mięso, zalewamy 150 ml bulionem, wstawiamy na 2 godziny do nagrznego piekarnika w 190°C, dusimy, podlewając od czasu do czasu resztą bulionu. Jeżeli nasza rolada będzie robić się za ciemna, przykrywamy folią aluminiową. Roladę po upieczeniu do miękkości, wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową, odkładamy na bok, aby odpoczęła. Powstały sos przecieramy przez sito lub blendujemy, dodajemy podduszone pieczarki i zagotowujemy, doprawiamy jeżeli jest potrzeba. Roladę z karkówki kroimy w ok. 1,5-2 cm plastry, podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem.