Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, krucha i aromatyczna rolowana karkówka z nadzieniem na obiad, biesiady i spotkania towarzyskie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Karkówkę, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinamy na książkę do uzyskania jednolitego płatu mięsa. Cebulę kroimy w piórka i parzymy krótko w gotującej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i studzimy. Płat karkówki nacieramy przyprawami i posypujemy ziołami. Powierzchnię obkładamy równomiernie zblanszowaną cebulą. Następnie roladę z karkówki ściśle zwijamy w rulon i obwiązujemy kilka razy sznurkiem wędzarniczym, aby się nam nie rozeszła w trakcie podsmażania. Nacieramy również zewnętrzną stronę rolady, przyprawami.
Sos: Warzywa czyścimy, myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. W odpowiedniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej i opiekamy ostro z każdej strony nasz mięsny rulon. Wyjmujemy i odstawiamy. Następnie kilka minut podsmażamy pieczarki i wyjmujemy. Odstawiamy na bok. Warzywa, pomidory, wkładamy do naczynia gdzie było mięso i pieczarki, dusimy kilka minut, dodajemy gałązki ziół. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub brytfankę, przekładamy warzywa z ziołami. Teraz na górę układamy nasze mięso, zalewamy 150 ml bulionem, wstawiamy na 2 godziny do nagrznego piekarnika w 190°C, dusimy, podlewając od czasu do czasu resztą bulionu. Jeżeli nasza rolada będzie robić się za ciemna, przykrywamy folią aluminiową. Roladę po upieczeniu do miękkości, wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową, odkładamy na bok, aby odpoczęła. Powstały sos przecieramy przez sito lub blendujemy, dodajemy podduszone pieczarki i zagotowujemy, doprawiamy jeżeli jest potrzeba. Roladę z karkówki kroimy w ok. 1,5-2 cm plastry, podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem.